Collectief woonproject in Olen

Nog slechts 2 BEN-woningen beschikbaar.

Stap hier binnen in de kijkwoning.

Een zwemvijver, een mooi groen domein en fijne buren dichtbij. Een elektrische deelwagen en een sfeervolle binnenruimte met sauna, coworking plek, keuken en eetkamer die je vrij kan gebruiken. Hier begint het!

Foto’s van het project

Nieuwsgierig naar Meeren en wil je meer zien van dit project?

Bekijk alle beelden hier

Pers & nieuws

De laatste updates, blogposts én persartikelen over Meeren lezen?

Je leest hier meer

Wat hebben de woningen te bieden?

Op dit groot aangelegde domein komen 8 woningen te staan, ontworpen door B-architecten, afgewerkt in duurzame materialen. Grote glaspartijen, een fantastische look en feel, een minimale energiefactuur. Je woonkamer sluit aan op je eigen privé tuin. Een kleine oase waar privacy en genot centraal staan. Je tuin en terras zijn omheind met een mooie haag die zachtjes mengt in de gemeenschappelijke tuin.

Kaartje Olen locatie

Rustig, maar tegelijk makkelijk bereikbaar

Meeren ligt op slechts 3 kilometer van het centrum van Olen. Je woont er erg rustig, maar hebt dus alle voorzieningen zoals winkels en scholen binnen handbereik. Steden als Geel en Herentals bereik je in slechts een kwartiertje met de wagen.

Meeren kort samengevat:

  • Een BEN-woning (3 of 4 slaapkamers) met eigen terras en omheinde tuin
  • Afgewerkt in CLT
  • Een autostaanplaats, fietsenstalling en berging
  • Gemeenschappelijke tuin met vijver
  • Faciliteiten als sauna, gerenoveerde schuur met open keuken, eetkamer en coworkingplek
  • Een elektrische deelauto met laadpunt
  • Oplevering eind 2022


 

Wat is cohousing?

Een HEEM-project bestaat uit verschillende private woningen die bij elkaar opgesteld staan. De bewoners van onze projecten beschikken, naast hun eigen privéwoning, over bijkomende infrastructuur en diensten die ze met elkaar delen en waar ontmoeting centraal staat. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een ruime tuin, buurthuis, zwembad, sauna of buitenkeuken.

Sharing is caring

Je kan genieten van wat je buren hebben en omgekeerd. Je deelt de oppas, brengt de kinderen via een beurtrol naar school, klopt bij de buren aan voor werkmateriaal,…

Fijn ontmoeten

Doordat je deelt en in de buurt van elkaar woont, ontstaan er in een HEEM-project heel wat fijne ontmoetingen. Een speelkameraadje voor je kinderen, een spontane aperitief op vrijdag en een gezellige picknick in de zomer.

Meer voor hetzelfde geld

Je woning is in een collectief woonproject op zich niet goedkoper. Je krijgt er wel een aantal extra faciliteiten bovenop die je alleen misschien niet zou kunnen realiseren.

Zorgen voor elkaar

Wonen in een HEEM-project verhoogt het gevoel van verbondenheid en veiligheid. Er zijn namelijk altijd wel buren die de poes te eten willen geven of een oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent. Het is een plek waar alle generaties zich goed omringd voelen.

Binnen en buiten

Wist je dat heel wat collectieve woongroepen ook initiatieven opzetten voor het dorp of de ruimere buurt. Ze organiseren een festival, een rommelmarktje of zetten hun schouders mee onder de stratenloop.

cohousing privacy

In tegenstelling tot wat de meesten denken is er in een collectief woonproject veel aandacht voor de privacy van de bewoners. Door slimme architecturale ingrepen en een doordachte inplanting van de woningen realiseren we het evenwicht tussen gemeenschappelijke en private delen al vanaf het begin.

Bovendien kan iedereen op elk moment beslissen om in contact te gaan met de buren. Er ontstaan in het project ook vaak spontaan informele afspraken die verschillen van woning tot woning. Bij sommige buren mogen kinderen vrij in en uit lopen. Bij anderen moeten de kinderen eerst aanbellen. Jij bepaalt dus zelf je grenzen over hoe, wanneer en voor wie je jouw privéwoning openstelt. En die grenzen hoeven niet dezelfde te zijn als die van je buren. Het is net die diversiteit die maakt dat iedereen mee zorg draagt voor elkaars privacy.

sociaal cohousen

Een goedendag tegen de buurman, even helpen bij het uitladen van de auto, een babbeltje aan de deur. Je wordt omringd door anderen en draagt samen zorg voor de sfeer en infrastructuur van het project. Sociaal contact is belangrijk in een HEEM-project. Dat wil niet zeggen dat iedereen de tafelspringer of vlotte Jan moet zijn. Het gaat vooral om graag omringd te zijn.

overleg cohousing

De groep werkt door samen leuke dingen te doen, zorg te dragen voor elkaar én door goede afspraken te maken. Afspraken maak je rond het beheer van de infrastructuur, hoe je beslissingen zal nemen, wanneer en hoe je zal vergaderen. De krijtlijnen van die overlegmomenten worden bepaald tijdens de gepersonaliseerde trajectbegeleiding die HEEM voorziet. Deze sessies, die plaatsvinden vanaf het begin van het traject, vormen de basis van een positieve woonervaring.

kosten cohousen

De kosten worden verdeeld volgens een verdeelsleutel op basis van de oppervlakte van de privéwoning. Je wordt vooraf bij de aankoop op de hoogte gebracht van de gemeenschappelijke kosten.

De meeste groepen werken met een kleine maandelijkse bijdrage waarmee het werkmateriaal, het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de maandelijkse kosten zoals de verzekering, betaald worden. Vaak wordt er ook een klein spaarpotje opgebouwd voor de iets grotere kosten waar je op termijn kan komen voor te staan.

Nieuws & Pers over Meeren

[Interview] “Elke keer bezorgt Meeren ons een vakantiegevoel”

De werf in Olen draait op volle toeren. Vijf gezinnen staan te popelen om hun intrek te nemen op het mooie, groene domein van Meeren. Maar wat trok hen precies aan in het project? Wij vroegen het hen en hieronder lees je hun enthousiaste antwoorden. Waarom kozen jullie voor Meeren? Was het omwille van de […]

Lees meer

Welke HEEM-projecten zijn beschikbaar aan gunstig btw-tarief van 6%?

Sinds 1 januari 2021 is een verlaagd btw-tarief (6%) van kracht voor de afbraak en heropbouw van privéwoningen. Voorheen was dit enkel van toepassing in 32 centrumsteden. Via de maatregel wilde men de herbestemming van oude en leegstaande gebouwen promoten. De overheid besliste om de bestaande regeling tijdelijk uit te breiden naar het volledige grondgebied. Hiermee wilden ze de bouwsector […]

Lees meer

Interesse?

Neem contact met ons op.

Laat hiernaast je gegevens achter en we contacteren je snel voor een gesprek of een videocall. Een bezoek aan de site zelf is ook mogelijk.

Heb je een specifieke vraag?
mail naar verkoop@heem.be

meeren01

Andere HEEM projecten

Alle projecten

HEEM

Noordeind 97
2920 Kalmthout
info@heem.be

Blijf op de hoogte

Meeren